Entries by Div4o

Физиотерапевтот не е само масер

Физиотерапијата е гранка на медицината. Физиотерапијата значи природно лекување.  Модерната медицина не може да се замисли без во неа да бидат инволвирани физиотерапевти. Физиотерапевтите се лица кои ќе Ви помогнат да се рехабилитирате од посттрауматски повреди, контрактури, фрактури, мозочни удари, оштетувања, промени и деформитети на  `рбетен столб, спазам и болки во мускулите, ограничување во движењето […]

Горен и долен крстосан синдром

Дејности што го предизвикуваат ова нарушување се: -работа на компјутер ,лаптоп -возење -гледање на тв -користење на мобилен телефон -читање. Поради сите овие дејствија што се извршуваат во неправилна позиција на телото доаѓа до стегнатост на определени мускули ,кои стануваат претерано активни,додека други мускули се деактивират и од таму доаѓаат болките во грбот и подгрбавеност. […]

Кинезиотејпинг ленти – за движење без болка

Долготрајната и упорна болка како што е болката во вратот или во грбот, вкочанетоста во рамената или чувството на болнаиритација во некој зглоб претставува голем проблем за пациентите. Иако постојат повеќе третмани, понекогаш е потребна поддршка во текот на целиот ден бидејќи пациентите секојдневно се изложени на голем притисок на пример  додека седат во канцеларија, […]

Кинезитерапија

Овој назив е сложенка од зборовите “kinezi” што значи движење и “therapia” – лечење. Самото име добро ја опишува сржта и целите на оваа тераписка метода. Можеби е најдобро да го приближиме нејзиното значење со пример. Да кажеме ако го шинете скочниот зглоб и ако се обратите на физиотерапевтот за помош. Во тој случај физиотерапевтот […]

Ароматерапија

Со вдишувањето на ароматичните масла може да се ублажи стравот, загриженоста, напнатоста, стресот, болката, да се подобри памтењето и концентрацијата. Иако обично се ослонуваме на она што ќе го видиме и чуеме, мирисите имаат важна улога во нашиот живот. Мирисните екстракти од растенијата (етеричните масла) низ векови, па и денес, се користат за лековити цели. […]

Физикална терапија и рехабилитација

Рехабилитација на повреди на `рбетен мозок е сложен процес кој бара работа на искусни тимови составени од повеќе докторски профили, чија цел е истовремено лекување на повредата и нарушените функции на системите предизвикани од таа повреда. Главна цел на рехабилитацијата кај пациенти со повреда на рбетниот мозок е намалување на последиците од невролошкото оштетување и […]

Масажи

РЕЛАКС МАСАЖА / 50 МИН Комбинацијата од релаксирачка масажа и опуштање на телото, благотворно делува на намалување на болките, и стресот, и истовремено ја подобрува циркулацијата. Ви ја враќа назад позитивната енергија.   МЕДИЦИНСКА МАСАЖА / 60 МИН Медицинската масажа е позитивен, фасцинантен и идеален начин за ревитализација на целото тело.Ја изведува стручно едуцирано лице […]

ЛЕКУВАЊЕ СО ВЕНДУЗИ

Зборот вендуза има арапско потекло и накратко значењето му е, цица или цицање млеко, а се користел за да се објасни дренирање на градите на мајката додека бебето цица.