Горен и долен крстосан синдром

Дејности што го предизвикуваат ова нарушување се:

-работа на компјутер ,лаптоп

-возење -гледање на тв

-користење на мобилен телефон

-читање.

Поради сите овие дејствија што се извршуваат во неправилна позиција на телото доаѓа до стегнатост на определени мускули ,кои стануваат претерано активни,додека други мускули се деактивират и од таму доаѓаат болките во грбот и подгрбавеност. Најчести симптоми се:

-Болки

-спазми

-нарушување на сетилноста и активноста и на рацете и нозете .

Масажата има благопријатно дејство врз стегнатите мускули ,ги опушта, а со тоа се зголемува циркулацијата т.е. протокот на крв ,така мускулот се храни со кислород и така болката се намалува .Само со масажа не може целосно да се отстрани проблемот ,неопходно е комплексно лекување со определени методи и техники приложени од страна на физиотерапевт или кинезитерапевт. Најважно е да разбереме дека се зависи од активноста и мотивацијата на луѓето и дали навистина сакаат лошите навики да ги заменат со здрави навики . Физио и кинезитерапијата има за цел да го обнови балансот на мускулниот фокус,преку дејствија кои водат до подобрување на подвижноста на `рбетот,релаксирање на хиперактивните мускули и активирање на деактивираните. Грижата за вашето “превозно средство”-телото , по долгиот пат наречен живот е неопходно и далеку не помалку важно од грижата кон нашиот дух.А дали ќе се возиме во фичо или последен модел автомобил, избираме само ние!

 

 

Автор: Физиоарт Штип

Преземањето на содржината без согласност од Физиоарт е строго забрането.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *